KİNTSUGİ金継ぎ VE YUKİMİNE雪峰

JAPONLARIN KIRILANI TAMİR ETME SANATI
*Selin Özdemir

Yükimine garip bir kase.. Bu kase için kaseden çok bir sanat ve felsefe kaynağı diyebiliriz. Ve tabi Kintsugi’nin kaynağı..

Orjinal Kintsugi erken Edo Dönemi sanatçısı olan Honami Koetsu (1558-1637) tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Koetsu Japon kaplama sanatı maki-e 蒔絵 ustasıdır. Ve Sotatsu Tawaraya ile onun kurduğu Rimpa ekolünün atası olarak bilinir. Koetsu ”Kintsugi” için ”yeni bir hayat üflemek” ”yeniden doğurmak” gibi çeşitli söylemlerde bulunmuştur. Ona göre Kintsugi tamirin ötesinde yeniden hayat verme düşüncesiydi. Bunu en iyi uyguladığı eseri Yükimine ve bununla birlikte bıraktığı bir yazıta bir bakalım...

Yukimine
雪峰

Metnin çevirisi şöyle;

”Karlar dağlardandan aşağı iniyor, eriyor ve nehire karışıyor. Yeniden orada hayat buluyor. Ben ona bir hayat hediye ettim”

Burada kasenin ağız kısmındaki beyaz sır kaplamayı kara benzetiyor ve çatlayan yerden eriyen karların akıp nehire karıştığını düşünüyor ve onu Kintsugi tekniği ile birleştiriyor. Yeniden doğuruyor veya kendi deyişi ile ona bir hayat hediye ediyor. Kintsugi sanatının felsefesi buradan doğmuştur. Günümüze kadar çeşitli anlamlar yüklenerek gelen bu geleneksel sanat hala devam etmektedir. Bununla birlikte son zamanlarda çokça adindan söz ettirmesinin sebebi, seri üretim ve toplu tüketimin arttığı günümüz dünyasında el işçiliği üzerine yeni bir ortak girişim olduğu söylenmektedir. Biraz bilgelik, hayatın estetik yönünü geliştirme, yok olan değerleri kazandırma da bu sanatın temelini oluşturur. Geçmişine önem veren Japonların en zarif taraflarının hayata yansımasıda sayılır.

Kintsugi örnekleri;

(Honemi Koetsu)

Kaynak: http://www.selinozdemir.com.tr/2020/03/kintsugi%e9%87%91%e7%b6%99%e3%81%8e-ve-yukimine%e9%9b%aa%e5%b3%b0/