TMMOB mücadelesi ile AKP'ye Geri Adım Attırdı!

TMMOB’yi bölme, parçalama ve etkisizleştirme amacıyla TMMOB Kanunu’nda değişiklik öngören torba yasa tasarısını hazırlayan AKP geri adım atarak söz konusu tasarıyı rafa kaldırdı.
Geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde TMMOB’yi de hedef alan bir torba yasa tasarısının hazırlıklarının yapıldığı TMMOB tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Ayrıca, “Yapı Denetimi Kanun Tasarısı Taslağı” adı ile hazırlanan torba yasa metni TMMOB tarafından ele geçirilmiş ve kamuoyu ile paylaşılmıştı. Konu toplumun değişik kesimlerinde büyük yankı uyandırmış, özellikle AKP’ye yakın basın kuruluşlarının yaptığı haberler dikkat çekmişti.

40.000’e Yakın Mühendis, Mimar ve Şehir Plancısı İmza Attı!Özellikle “kentsel dönüşüm” adı altında ülkenin bir rant şantiyesine çeviren süreç içerisindeki yasal pürüzlerin ve engel teşkil eden TMMOB gibi kamusal-toplumsal örgütlerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen torba yasa ayrıca kıyılardan, meralara tüm kentsel ve kırsal alanları yapılaşmaya açıyordu.

TMMOB, Kasım ayından itibaren torba yasaya karşı başlattığı mücadeleyi büyüterek tasarının TBMM gündemine geleceği güne yönelik hazırlıklarını sürdürüyordu. TMMOB, bu kapsamda örgüt içinde ve örgüt dışında olmak üzere iki ayrı imza kampanyası başlatmıştı.

“AKP'nin kapalı kapılar ardında hazırladığı, TMMOB'yi bölmeye, parçalamaya, etkisizleştirmeye yönelik yasa değişikliğini kabul etmiyor, Örgütüme sahip çıkıyorum” başlığı ile şimdiye kadar 40.000’e yakın mühendis, mimar ve şehir plancısının imzası toplanmıştı. Ayrıca, birçok ilde oldukça kitlesel eylemler de düzenlenmişti.

Komedi; AKP Yalova Kadın Kolları Üzerinden TMMOB’ye Resmiyet Köprüsü!AKP’nin TMMOB’yi tasfiye etme yönündeki hazırlıklarının vücut bulduğu kanun tasarısı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde hazırlanmıştı. Ancak, Bakanlık söz konusu hazırlık ile ilgili kamuoyuna ve konunun muhatabı olan TMMOB’ye hiçbir açıklama yapmamıştı. Bakanlığın bu sessizliği geçtiğimiz ay içinde hangi amaç ve istekle yapıldığı anlaşılamayan ironik bir biçimde bizzat AKP Yalova Kadın Kollarına cevaben yazılmış bir yazı ile bozulmuş oldu.

Bakanlık, söz konusu yazı ile konunun muhatabı olduğu “şüphelerini” üzerine çeken AKP Yalova Kadın Kollarına, TMMOB’nin imza kampanyasında bahsettiği şeyin bir kara propaganda olduğunu ve yasal bir hazırlığın kendi bünyelerinde bulunmadığını ifade etmişti. Yazıda dikkat çeken esas bölüm ise 3. paragraftaki, TMMOB ile ilgili Bakanlığa çok fazla şikayetin olduğunun ve Bakanlığın bu şikayetleri elinin altında tuttuğunun tehditkar bir üslup ile ifade edilmesiydi.

Akıllarda kalan ve hala cevap bulunamayan temel soru ise Bakanlığın neden TMMOB’ye de değildi AKP Yalova Kadın Kollarına böyle bir resmi açıklama yapmış olduğuydu!

“Neşter”den Davete!TMMOB’yi tasfiye edecek yasa hazırlığı, Sabah gazetesinin haberinde Akkuyu Nükleer Santrali’nden, Taksim projesine, 3. Köprü projesine ve Galataport projesine kadar birçok projeye açtığı davalar sonucu ranta engel olması nedeniyle “150 Milyarlık Neşter” başlığı ile verilmişti. Bu ve buna benzer birçok yandaş basın haberi ile AKP ve sermaye çevrelerinin TMMOB’nin tasfiye edilecek olmasındaki sevinçleri açıkça su üstüne vurulmuştu.

Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ocak ayının sonunda TMMOB ve 10 Oda başkanını Bakanlığa davet ederek şaşkınlık yarattı. 30 Ocak’ta Bakanlığa giden TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve 10 Oda başkanından oluşan heyet Bakan Erdoğan Bayraktar ve Bakanlık heyetinin eşlik ettiği bir toplantı yaptı.

Bakanlığın toplantı çağrısı şöyle; “sürdürülebilir çevre, yaşanabilir şehirler, güvenli ve nitelikli yapılar inşa edebilme hedefine varabilmek amacıyla afet riski taşıyan yapıların tasfiye edilerek can ve mal güvenliğinin sağlanmasına, çevreye duyarlı teknik altyapısını tamamlamış, nitelikli yaşam alanlarının oluşturulmasına ve sağlıklı bir imar düzeninin kurulmasına yönelik olarak görüş alışverişinde bulunmak ve birlikte çalışılabilmesine ilişkin yol haritası oluşturmak üzere”

AKP’nin Geri Adımı Bayraktar’ın Ağzından İfade Edildi!Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar uzunca bir süre toplantıda kaldı. Bakanlık yapılanması ile ilgili bilgilendirme yapan Bayraktar daha sonra TMMOB Kanunu ile ilgili bir hazırlık yaptıklarını ve daha sonra söz konusu hazırlıktan vazgeçtiklerini itiraf etti.

Bakanlığın geri adımını TMMOB yönetim kurulu başkanı Mehmet Soğancı“TMMOB Yasa değişikliğinin gündemden kaldırılmış olmasının söylenmesindeki en önemli etki bağlı odalarımız, İKK‘larımız ve örgütlü üyelerimizle birlikte inançla yürüttüğümüz mücadeledir” sözleri ile açıkladı.

TMMOB toplantıda; KHK’lar ile kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapılanması ve kuruluş sürecindeki yanlış politikalar, TMMOB’yi Bakanlığa bağlama yönündeki adımlar, mühendis ve mimar çalışanların yaşadıkları sorunlar, Yapı Denetimi konusu ve Odaların denetim yetkisinin bu süreçte dışlanması, Meslek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Odaların görevlerini ellerinden almaya çalışması, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ve Tip İmar Yönetmeliği’ndeki değişiklik ile Odaların yetkilerinin budanması, Bakanlığın Valiliklere ve Belediyelere yolladığı Odalara baskı yapılası istenen genelgeden mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı hizmetlerinin piyasalaştırılmasına kadar bir çok konuyu gündeme getirdi.

TMMOB Kentsel Yıkıma Ortak Olmayacak!TMMOB toplantıda ayrıca, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Yasa ile kentsel dönüşüm sürecinin yarattığı büyük yıkımı da dile getirdi. Konu " Bu yasaya göre, hiçbir kayıt ve koşula bağlı kalmaksızın yerleşim yerleri, orman alanları, kıyılar, boğaziçi, meralar, kültür ve tabiat varlıkları, tarım arazileri, zeytinlikler gibi özel koruma altında olan alanlar 3194 Sayılı İmar Kanunu ve planlamaya, yapılaşmaya, korumaya ilişkin hükümler ihtiva eden özel kanunlar da dahil olmak üzere özel mevzuatlardaki kısıtlamalara bağlı olmaksızın, yargıya başvurma hakkı dahi bertaraf edilerek rezerv yapı alanları, riskli alanlar ve riskli yapı statüsüne alınıp, tasfiye, dönüştürme, yeniden yerleştirme ve yıkım işlemlerine tabi tutulabilmektedir” şeklinde ifade edildi.

TMMOB’nin mesleki, toplumsal, kamusal sorumluluğu da şöyle ifade edildi; “Dönüşüm Yasası‘nın uygulama hükümleri bugüne kadar mühendis ve mimarlara öğretilen tasarım ve uygulama ilkelerine aykırıdır. Siyasal iktidarın, tartışmaya dahi gerek görmeden yürürlüğe koyduğu bu yasaların doğuracağı olumsuz sonuçlara, mağduriyetlere, yıkımlara mühendis, mimar ve şehir plancılarını ortak etmesini, hiçbir vicdanın kabul etmeyeceğini beyan etmeyi TMMOB tarihsel sorumluluk olarak görmektedir.”

TMMOB yaptığı açıklamayı “kamu kurum ve kuruluşları ile ilişkilerini bundan önce olduğu gibi bundan böyle de şüphesiz "işbirlikçilik" yapmadan sürdürecektir. Şimdi beklentimiz görüşlerimizi almak, sözlerimizi dinlemek üzere meslek alanlarımızla ilgili diğer bakanlıkların da bizleri davet etmeleridir” sözleri ile bitirdi.

Arşiv